26 okt. 2012

Kvittrande nätverkande med @Ypsilon_Sophia

För vem är Twitter? Hur lyckas du med ditt nätverkande? Det är frågor som Sophia Sundberg svarar på i sin roll som nätverksexpert och proffs på att affärsmingla. Hon föreläser och utbildar via sitt företag Ypsilon

 Under sin föreläsning Twitter för företagare på mässan Eget Företag berättade Sophia Sundberg om sin passion för möjligheterna som sociala medier ger.
Sophia säger att sociala medier öppnar upp för fler möten away from keyboard. När vi väl möts fysiskt har vi redan hoppat över ett steg i relationen och kanske kramar varandra trots att det är första gången vi ses öga mot öga. I fysiska möten kan vi sedan nå ännu längre än vad vi kan med tekniska hjälpmedel. Sophia säger att vi bättre kan dela energi. Det kan bli vad hon kallar för magiska möten. ”Vi vill alla bli sedda” Vi är också en del av ett sammanhang och Sophia lyfter fram skillnaden mellan att lyssna på musik och att vara på en konsert mitt i publikens jubel, applåder och stämning. Det är vitt skilda upplevelser.

 I sin föreläsning påpekar Sophia att det är okej att hoppa in i samtal på Twitter. Att dyka in i diskussioner för att bidra med min egen synvinkel är någonting jag personligen tror har påverkat mig även utanför Twitter. Det har hjälpt mig till att knyta fler kontakter även under fysiska möten. Sophia säger att en annan positiv effekt av Twitter är att vi lär oss bekämpa Jantelagen. När en deltagare skriver någonting bra om hennes föreläsning retweetar hon det efteråt. Säger andra bra saker om oss är det mer trovärdigt än om vi säger det. Att sprida bra saker andra säger om oss är också ett sätt för oss att bli mer antijante.

 Sophia Sundberg är expert på nätverkande och tror att det är bra att vi alla väljer vår spetskompetens. Vi behöver experter på olika områden för att det inte ska bli tråkigt - anser Sophia. Någonting hon däremot tycker att alla skulle behöva lära sig angående nätverkande är att introducera människor för varandra. Står hon och jag och pratar med varandra och en bekant dyker upp kan hon enkelt presentera oss för varandra.

 Den generositeten möter hon ofta via Twitter. Någon frågar om en föreläsare för att komma igång med Twitter. En annan som har hört talas om Ypsilon har plötsligt tipsat om Sophia och de kommer i kontakt med varandra för att diskutera hur en kurs kan bli möjlig. Det är viktigt att tacka den som tipsar tycker Sophia och hon bloggar om det i inlägget Viken av återkoppling."93 % kan bli bättre på återkoppling och på att vårda sina kontakter" säger Sophia. Det ska ske inom 72 timmar. Annars bleknar vi i varandras minnen.

 Hur får du andra att rekommendera dig på samma sätt som Sophia har blivit rekommenderad? Du bygger förtroende. Sophia Sundberg säger "människor gör inte affärer med företag. De gör affärer med andra människor, människor som de har förtroende för." Twitter, säger hon, är ett bra verktyg för att bygga förtroende. Här delar du med dig av det du är bra på. Under sin föreläsning säger Sophia att en trädgårdsmästare kan säga när det är dags att lägga säckväv över rosorna och vad som får dem att växa bättre. "Vi vill se in i ditt huvud" På Twitter är du personlig och ger en inblick i din värld. ”Visa att du är mänsklig och inte bara har företagsfokus.” Är det ett större företag är det bra att berätta vem det är som skriver. Sophia Sundberg säger att det blir vanligare att fler gör som @Sweden och låter olika personer turas om att driva kontot. Under sin föreläsning gav hon Arlanda som exempel. Hon tweetade att hon skulle flyga från Arlanda. När hon sedan landade hade Arlanda svarat. Sophia sade att om det bara hade varit ”Vi önskar dig en trevlig resa och välkommen åter” hade det inte varit samma känsla. Nu vad det samma fras men det var undertecknat av Linn. Det är inte vem som helst det är en annan människa som har sett just henne. Av tio tweets bör nio vara givande information, kanske en retweet av någon annan eller dennes fråga om hjälp. En av tio tweets kan vara säljfokuserad. Du får hitta vad du är bra på och bidra med det. Vad brinner du för?

 Att Sophia Sundberg brinner för nätverkande, twitter och magiska möten är klart och tydligt. Det är få som lyser så klart på scen. Hon förmedlar en entusiasm som stärker hennes trovärdighet. Tack Sophia för föreläsning och intressant samtal.




Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar