7 mars 2014

Internationella kvinnodagen - vad vinner vi på jämställdhet?

Grattis på kvinnodagen! Eller nej, vänta. Är inte det en underlig kommentar när dagen handlar om att uppmärksamma att kvinnor inte har samma förutsättningar som män?  Jag vill inte bli firad men vill fira de många möjligheterna att uppmärksamma behovet av jämställdhet under denna temadag. En annan sak värd att fira är att fler och fler inser att jämställdhet är en viktig satsning, inte bara för att det är rätt utan också för att det lönar sig. 


Bild från en skyltfönstret hos en florist.

Det finns många temadagar men en av de som fortfarande tydligt behövs och som är vitt erkänd äger rum idag. Förra helgen hade P1Debatt diskussioner utifrån frågan "Hur mycket ojämställdhet tål Sverige?". Alexandra Pascalidou modererade samtalet mellan två paneler. En av de som medverkade var Pernilla Alexandersson som är VD för företaget Add Gender. Som poängterade att vi ofta pratar om "varför" vi ska nå jämställdhet istället för "hur" vi ska göra det. Hon beklagade att debatten ofta blir polariserad. Vi kan komma längre om vi hänger upp oss mindre på att andra använder fel termer och istället vill förstå varandra.
Panelen med Pascalidou som moderator. Niclas och Pernilla är fyra och
femma från vänster. Här är under publikpepp i sändningspaus från Kulturhuset.

En annan person som deltog i panelen var Niclas Kjellström-Matseke från Svenska PostkodLotteriet som sade "mångfald är en överlevnadsstrategi i dagens företagsklimat". Han menar att det behövs för att förstå kunderna och att kunna attrahera kunderna. För att komma igång med arbetet sade Niclas att det var bara att sätta igång och för den som saknar kompetensen inom organisationen rekommenderade han att söka den på annat håll.

Om jag skulle köpa in tjänster för att få kompetensen så skulle jag kontakta Add Gender. Men det kanske finns någonting annat som passar bättre in på det du söker. För att hitta rätt kan du söka på branschorganisationen Genusföretagarnas sida.

Bild saxad från Add Genders webbplats som beskriver nyttan av jämställdhet.

Jag hoppas att du får en riktigt inspirerande  internationell kvinnodag och att vi tillsammans får ny kraft att bygga ett mer jämställt Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar