1) Utgå ifrån målgruppen
Christoffer Wulfing, STOFF, tog upp sitt eget resande när har föreläste om presentationsteknik för Schyst resandes ambassadörer. (Läs mer om dagen här) Det var en del för att visa publiken att det finns ett gemensamt intresse. Christoffer säger "Ta reda på så mycket du kan om din målgrupp. Vad har de för tidigare kunskaper i ämnet? Vilka erfarenheter, intressen och fördomar har de?" (Det är även Christoffer Wulfing som har tipsat om talarna i punkt 2 och 3)
2) Kroppen talar
Ditt kroppsspråk styr inte bara hur andra ser dig. Det styr även hur du ser dig själv, säger Amy Cuddy. För att känna dig stark ska du ta upp mycket utrymme. Du kanske inte vill stå med armarna utbredda som vingar framför publiken. Du kan däremot se till att göra det innan inne på toaletten eller i ett rum där ingen ser dig. Lär dig mer av Amy Cuddy.
3) Säg det de andra tänker
Råkade du spilla en hel kaffekopp över din vita skjorta tre sekunder innan presentationen. Säg det! "Jag är väldigt glad att vara här och föreläsa för er. Så exalterad att jag nu hällde kaffe över hela mig. Detta kräver en del självdistans. En talare som gör detta bra är Taylor Wilson som är en ovanligt ung kärnfysiker. Han säger sitt namn, sin ålder, sin titel, konstaterar att det kan verka otroligt men det är sant. Efter fortsätter han med sin tes och sitt tal. Se det här.
4) Väck publiken
På olika sätt kan du se till att en trött eller ofokuserad publik vänder sina ögon till dig. Ett sätt är chock och det är någonting som har använts av Rhetoric Slam-vinnare. Hanna startade sin entré på scenen med en avhyvling - vem fan har valt detta ämne?!? Fredrik Söderquist som i vanliga fall är jury och klagar på alla som har minnesanteckningar började sitt tal med att elda upp sina lappar.
5) Interagera med publiken
Tala med publiken istället för att endast tala till. När Sophia Sundberg föreläste om Twitter på mässan Eget företag började hon med att påpeka att det redan var någon som hade tweetat från hennes föreläsning. Hon frågade "var sitter Sophie Brömster? Kan du vinka?" Jag vinkade och kände mig sedd. Men inte bara jag. Det märktes att hela publiken kände att Sophia verkligen brydde sig om publiken och var intresserad av ämnet. Läs mer om föreläsningen och Sohias tankar här.
Sophia Sundberg föreläser |
6) Hantera nervositet
Det bästa sättet att inte bli nervös är att vara förberedd, öva och tala så många gånger det går. Men det tar ett tag att komma dit. Maria Birck, sångerska, musikalartist och blivande logoped säger att ett bra tips är att känna sina fötter. Känn vad du står på och hur fotsulorna känns. "När du fokuserar på fötterna kan du inte flyga iväg." Här berättar Maria om sin Luciakampanj 2011.
7) Utvärdera
Be gärna om respons. Du lär dig genom att utvärdera. Du kan göra detta med en handuppräckning, genom att skicka ut formulär eller som Stefan Lindström som gav ut ett formulär för deltagare att fylla i. Det gjorde dessutom att han kunde få kontaktuppgifter och möjlighet att följa upp om publiken var intresserade av mer information och tjänster.
Stefan Lindströms blankett |
Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar