9 jan. 2017

Attraktion - vad gör att det säger klick?

"Det sade bara klick." Kungens beskrivning av första mötet med drottning Silvia har blivit till ett vanligt uttryck. Men vad är det som gör att det säger klick? Du kanske har som mål att hitta den stora kärleken eller helt enkelt ännu mer kärlek under 2017.  Då kan du få tips om vad  som skapar attraktion. Här kan du fröjdas över fyra olika grunder för attraktion.

Närhet
Ju mer tid vi spenderar på samma plats desto större är chansen att vi finner den andra attraktiv. Den geografiska närheten gör att vi oftare fastnar för varandra. En studie lät studenter slumpvis delas in i hur de bodde i studentkorridorer. När de följde upp studenterna hade de flesta bättre relationer till sina grannar ju närmre de bodde. Jag själv känner igen mig i det i min studentkorridor. Inte att jag är närmre med de som bor nära utan med dem som äter samma tider och som jag därför är samtidigt med i köket. Du kanske också känner igen dig i att det var smidigt att leka med barnen i grannhuset eller att bli träningskompis med någon som också går på samma gym. 

Likhet
Vi gillar andra som är lika oss. Vi tycker om att dela intressen, värderingar, demografi och även en fysisk likhet. Att säga att några har giftastycke är kanske inte lika befängt som det låter. Men sedan är ju inte likheten alltid någonting som andra lätt kan se. Men vi kanske hellre matchar i temperament än att matcha i hårfärg när det är en relation vi vill ska hålla i längre tid. 

Utseende
Gyllene snittet eller vackra drag. Vi gillar personer som ser bra ut. Oavsett vilken könstillhörighet vi har. Forskning har sett att det finns en skillnad mellan vad män och kvinnor säger sig titta efter. Men studier som tittat på hur kvinnor och män beter sig visar inte någon skillnad mellan kön. 


Reciprocitet 
Vi gillar andra som gillar oss. När vi möter någon och uppfattar att hen tycker om oss ökar chansen att fokuserar på den personen och kan blunda för olikheter. Dessutom reagerar vi inte lika mycket på andra attraktiva personer i omgivningen. Reciprociteten är extra viktig vid starten av en ny relation. 

Silvia Russo som undervisar i socialpsykologi vid Örebro universitet poängterar att alla dessa fyra olika grunder för attraktion kan sammanfattas med familjaritet. 



Vad ligger till grund för attraktionen mellan dig och din dejt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar