Innan vi startar en kampanj för att påverka gäller det att fundera över syftet. Kampanjen ska vara en förlängning av vår andra verksamhet. Karin Lindström säger att vi vinner mycket på att tänka efter innan vi agerar eftersom vi då arbetar med rätt saker. Gör en omvärldsanalys för att se hur landet ligger.
Vad vill vi uppnå med kampanjen? Vad har vi för mål och hur kan vi bryta ned dem i effekter?
Lindström påpekar att det är lättare att väcka uppmärksamhet, fånga intresse och sprida kunskap än att sätta mål om attitydförändringar och beteendeförändringar. Kunskapsmål är lättare att uppnå eftersom det inte finns samma tröghet som för att uppnå attitydmål och beteendemål. Sätt mål som är rimliga att uppnå och mål som ni kan följa upp. Hur kan ni se att fler känner till t ex Schyst resande? Vi kan se om trafiken till webbsidan har ökat. Vi kan mäta hur ofta vi syns i media och mäta hur många som gillar Facebooksidan. Vilka effekter kan du titta efter?
Vilka vill ni nå med kampanjen? Vad är deras inställning till er? Se till att du känner målgruppen. Vilka andra kommunicerar med dem? Lindström lyfter fram trappan:
ovetande -> kännedom -> intresse -> söker mer information -> övertygad -> ambassadör.
Vad är rätta budskapet? Budskapet måste anpassas för denna målgrupp. Hur kan ni fånga dem och få dem att flytta sig uppåt i trappan? Ingen av oss vill känna oss dåliga. Välj budskap som målgruppen får vara en del av lösningen istället för att ställa dem i försvarsposition. Ung&Dum - förändra synen på barn och unga säger att vi tar in budskap genom AHA eller HAHA.
Målgrup + Budskap = sant För att kunna kommunicera och inte bara pressa ut info i etern gör du en plan för att satsa rätt resurser. Vilka kanaler ska ni använda? Är det presskontakt, nyhetsbrev, Facebook, nätbaserade möten, event eller någonting helt annat? Välj olika kanaler som stärker varandra och se till att ni har resurser för att genomföra dem.
Utvärdera! Se tillbaka på målen och effekterna. Nådde du dem? Vad har vunnits och vad kan göras bättre?
Karin Lindström delar med sig av kunskap och ger exempel från LO TCO Biståndsnämnds arbete. |
Vad har du för tips för kampanjplanering?
Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar