30 nov. 2012

Ledarskap bland stjärnorna - Captain Kathryn Janeway


Inspiration kan komma från oanade platser. En av mina stora ledarskapsidoler är Captain Kathryn Janeway från Star Trek Voyager. Skeppet Voyager flyttas dramatiskt från en del av galaxen till en annan. De måste agera utanför de vanliga ramarna för att kunna ta sig hem och situationen sätter besättningen på prov. Captain Kathryn Janeway visar en stor ledarskapsförmåga. Här är några av hennes egenskaper.

Tydlig
Captain Kathryn Janeway delegerar med klara och tydliga uppgifter. Alla på Voyager vet vad de ska göra och vilka befogenheter de har för att klara det. Captain Janeway är rak med vilket resultat hon önskar och vilket ansvar hon ger. 

Ger förtroende
Som ledare är det viktigt att se potential och låta medarbetare utveckla den. Captain Kathryn Janeway låter inte ett första intryck eller skvaller ligga till grund för beslut. Hon låter människor växa.

Varm
Captain Kathryn Janeway är hård som sten och är mycket bestämd. Att hon är tydlig gör att hon ibland kan uppfattas som stram. Oavsett så blir hon aldrig kall. Hon visar stor omsorg om sin besättning och har förståelse. 

Engagerad
Det märks att Janeway trivs med sitt uppdrag. Hon kan bli eldig och passionerad och genom det sprider hon entusiasm. Hennes engagemang märks också i att hon har bra insikt i olika delar samtidigt som hon har en övergripande helhetssyn.

Kunnig
En kunnig ledare vet vad som är möjligt att åstadkomma. Captain Kathryn Janeway har framförallt kunskap inom sina områden men har även kunskap om de olika avdelningarnas verksamhet. Hon har kompetens för att underlätta andras arbete och deras samarbete. Eftersom hon är analytisk och kan hon på dra sätt nytta av sina kunskaper och koppla samman olika fält. Detta märks speciellt vid oförutsedda händelser och svår diplomati.

Principfast
Captain Kathryn Janeway går aldrig emot sina egna värderingar eller de grundregler som alla inom Starfleet. Det gör henne till en förtroendeingivande person för medarbetarna och en värdig samarbetspartner. Egenskapen bidrar även till att Captain Kathryn Janeway vågar ta de svåra besluten som kan skada henne själv för ett högre syfte. 

Prestigelös
Trots att Janeway är bestämd och envis är hon inte tjurskallig eller sätter sina egna förslag främst. Hon lyssnar på förslag och testar nya metoder. Trots att Starfleet inte är en demokratisk organisation är hon mycket mån om att se till att alla idéer som kan gynna Voyagers resa kommer fram och kan utvecklas på bästa sätt. Har någon annan en bättre idé lägger Janeway sin röst på den. 

Captain Kathryn Janeway

Varifrån får du inspiration? Har du en idol som Captain Kathryn Janeway eller har du en helt annan förebild?

Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar