9 mars 2012

Opinionsbilda med små resurser

Titeln är hämtat från Sensus frukostseminarium som i tisdags presenterade hur du kan lyckas med opinionsbildning. Alla som vill påverka bör utveckla sin opinionsbildning och för att hjälpa föreningar med just det har Sensus tagit fram materialet Opinionsbilda lokalt

Malin Tappert ledde seminariet och berättade att hon tidigare hade en bild av opinionsbildare med skum agenda. Men att opinionsbildning är viktig för att förbättra världen. För att vi ska påverka riktningen åt det håll vi önskar krävs det så klart att vi själva ser över vart vi egentligen vill. Detta är viktigt att koppla till organisationens vision och syfte.

Under en övning i fyra hörn fick deltagarna välja vad organisationen bör fokusera: internt eller externt.
Behöver ni fundera mer på syfte? Är det en viss fråga ni ska fokusera på? Söka samarbeten? Hitta nya vägar?
The golden circle berättar om att vi ska börja med att ställa oss frågan varför? När vi har syftet klart kan vi sedan staka ut en väg genom att besvara frågorna hur? och vad? Att hela tiden hålla diskussionen levande är viktigt för att vi ska hålla oss i rätt riktigt. Deltagaren Mattias Wihlgaard från KFUM påpekade att det är lätt att organisationens varför? ibland drunknar i allt tänkande kring vad? Han poängterade även att det är viktigt att hitta sin nisch. Att endast ha "Rädda världen" som sitt syfte kan göra det svårt att hitta vidare när vi ska välja projekt och samarbetspartners. 


The Golden Circle
För att påverka andra påpekade Malin Tappert att det inte bara handlar om att berätta vad som görs. Berätta vad du tror på! Hon citerar "People don't believe in what you do. They believe in what you believe." Om du vill påverka en makthavare gäller det att du finner drömmar som även den personer brinner för. "Hjälp politiker att få drömmar uppfyllda!"säger Malin Tappert. Hitta där era mål går att kombinera och se till att vara en resurs för att stödja makthavare istället för att vara en kravmaskin. En annan som påpekar vikten av att vara en resurs för att påverka är Olle Svanh som ansvarade för LSU:s senaste utbildning Metodo: påverkan grund.

Hitta när era mål stämmer överens, den gemensamma drömmen, och jobba vidare med dem.
Helene Öberg som är tidigare generalsekreterare på Makalösa föräldrar tipsar om att påverka i Sensus material.  Hon säger att det gäller att spetsa till budskapet och att också våga säga nej till det som inte stärker syftet. Exempelvis säger Makalösa föräldrar nej till att ge case om ensamstående föräldrar eftersom de anser att det inte bör skildras på individnivå utan ses från ett mer strukturellt perspektiv.

Hur du och din organisation bäst påverkar är upp till er. Behrang Miri intervjuas också i Sensus material Opinionsbilda lokalt. Han säger "De bästa opinionsbildarna är eldsjälarna som i vardagen alltid talar om den viktiga frågan." Han påpekar att det kan vara genom en organisation men även kan vara när du kör taxi eller som i hans fall genom rap.

Vill du få mer inspiration kan du se på Sensus filmer. Är du intresserad av att veta mer om vad som sades på sensus seminarium läs en sammanfattning från sociala media här via Storify.

Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar