Vi har nog alla haft våra strider med den inre rösten som säger att vi inte är bra nog, att vi gör fel, är fel. Men vad händer om vi väljer att lämna den rösten bakom oss och istället fokuserar på självmedkänsla?
Vad är självmedkänsla?
Enligt psykologiprofessor Kristin Neff vid University of Texas berättar i sitt TED-anförande att självmedkänsla handlar om att relatera till sig själv på ett vänligt sätt och att omfamna sig själv när livet inte är enkelt. Hon har ägnat sin forskarkarriär till området och skriver på sin webbplats att det egentligen inte är skillnad på självmedkänsla och medkänsla med andra. Kristin delar in självmedkänsla i tre delar:
- Vänlighet mot dig själv
Att behandla dig själv som du behandlar en vän. Stötta, uppmuntra och försök förstå. Den kritiska rösten i huvudet säger saker på ett hårt sätt. Ett sätt som vi inte skulle använda mot våra vänner. Kristin säger att det till och med är hårdare ord än vad vi oftast använder mot personer vi inte ens tycker om. - Allmänmänsklighet
Kristin påpekar att det kan vara lätt att tänka "why me?" när någonting går dåligt eller är svårt för att vi matas med bilden av att vi ska söka och eftersträva det perfekta. Det kan kännas ensamt när det är motigt. Men Kristin poängterar att det är just det ofullkomliga som är mänskligt. Vi delar alla den erfarenheten. - Mindfullness
Att vara närvarande och att tillåta sig att känna. För att ha självmedkänsla behöver du också tillåta dig att känna. Kristin rekommenderar att först känna efter, bejaka känslan och sedan gå in i problemlösning istället för att kasta sig in för att börja fixa just när det är som svårast känslomässigt.
Hur påverkar självmedkänsla?
Självmedkänsla gör att du blir mindre dömande mot dig själv och som ett plus blir du också mindre dömande mot andra. Det kan också leda till bättre relationer med andra enligt Kristin Neff och Natasha Beretvas. En annan positiv effekt av självmedkänsla är att förluster inte blir lika hotande. Risken för att skjuta upp svåra uppgifter minskar när det inte blir lika läskigt. Kristin Neff påpekar i sitt TED-anförande att många tror att det skulle minska motivationen när den inre rösten inte piskar en. Hon säger att det är precis tvärt om. Det stämmer också med resultaten från forskningen av Jeannetta G. Williams, Shannon K. Stark, och Erica E. Foster. De kom fram till att studenter med högre självmedkänsla prokrastinerade mindre är de med lägre självmedkänsla.
Hur kan du komma igång med självmedkänsla?
De senaste veckorna har jag tränat på att öka min självmedkänsla genom olika övningar på det psykologiska gymmet Habitud. Där finns bland annat Byt ut självkritiken, Mer gjort med självmedkänsla och Bättre relation med självmedkänsla?. Dessa olika övningar kan vara ett sätt att komma igång. Det finns säkerligen massa andra bra tillvägagångssätt för att komma igån. Jag har försökt tänka extra mycket på självmedkänsla när jag skriver dagbok och att ställa förstående frågor till mig själv om jag känner mig missnöjd med prestationer.
Finns det nackdelar med självmedkänsla?
Kristin Neff säger i sitt TED-anförande att det starka fokuset på självförtroende har gett ökad narcissism i USA och att vi trycker ned andra för att själva verka bättre. Men hon säger inte i det anförandet någonting om nackdelar med självmedkänsla. Själv ser jag inte nackdelar med att satsa på självmedkänsla i sig utan ser framförallt de vanliga riskerna med att vi söker snabba lösningar eller att det blir en förklaringsmodell eller metod som ska användas till allt. Ibland kanske det passar bättre med någonting annat eller att det är bra att varva olika teorier och praktiker. Vad tror du? Det vore spännande att höra dina tankar. Skriv här eller kanske ännu hellre till mig på Twitter.
Kan du växa genom att satsa på självmedkänsla? |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar