13 feb. 2011

Sälj dig själv! - om mingel och nätverk

Människohandel ! rekrytering- och bemanningsföretaget Help at Work där jag praktiserar säger ibland skämtsamt att det är vad vi arbetar med. Likaså ska du som är kandidat eller uppdragssökande sälja dig själv.

Varför ska du då sälja dig själv? Jo, att sälja sig själv är första steget mot ett nytt jobb, en affär eller en annan kontakt till ditt nätverk. Nätverksexpert är en av de titlar som Katarina Widoff kan stoltsera med. Hon driver företaget Kommunikationsfabriken och höll på Rekryteringsbazaren i helgen föredraget Mingla dig till framgång – så gör du!.

Att mingla är enligt Widoff första steget i nätverkande. Syftet är att etablera den första kontakten som du sedan kan bygga vidare på. För att mingla framgångsrikt så är rörelsen i rummet och mellan personer viktig. När du ska skapa en kontakt är det bra att ställa dig frågan "Vad kan jag hjälpa den här personen med?" Var generös med dina kontakter! Hitta bundsförvanter och använd ditt nätverk för att marknadsföra dig. Möter jag exempelvis någon som skriver en bok så är det nu naturligt för mig att berätta att min sambo är illustratör. Katarina Widoff påpekar att "bussighet är lönsamt".

Under föredraget beskriver hon olika mingelstilar: kompisminglaren, plåsterminglaren, antiminglaren och proffsminglaren.  De finns också med i hennes bok Marknadsför Dig med personliga kontaktnät och när jag läst den ordentligt återkommer jag med Widoffs tips. Håll dig uppdaterat inför framtida inlägg! Köp också boken via KOMFABs hemsida.

En annan vinkel på nätverkande beskrivs i Margaretha Eldhs artikel Snacka dig till toppen i tidningen Säljaren nr 6: 2010. Där berättas det om Martin Rosvall som säger att det är möjligt att snacka sig till toppen, alltså att nätverka sig till framgång. En person som utbyter information av värde är en person som kommer lyckas. Martin Rosvall säger att organisarören/kommunikatören vinner över den intelligente. Även retorikexperten Elaine Bergqvist (tidigare omskriven här och här) instämmer att den sociala kompetensen är viktig i valet mellan två annars likvärdiga kandidater. Hon poängterar att "ett nätverk måste underhållas och respekten måste vara ömsesidig, du hjälper andra och de hjälper dig tillbaka". Hon säger också att "alla möten bör ha ett syfte, ha en agenda. Att bara vara ute efter att skaka hand leder ingenstans."

Ut nu och marknadsför dig själv! Sälj dig själv! Jag avslutar i andan av Katarina Widoff med frasen:
Lycka till och vi ses i vimlet!


Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar