16 jan. 2011

Skala 1:1

Elaine Bergqvist skriver i Härkarteknik om att undvika att härska över andra och om hur vi hanterar andra som härskar över oss. (Läs om det här) Men hon lyfter även ett tredje scenario: när vi härskar över oss själva.

Självförvållad härskarteknik är då vi förminskar oss själva. Det handlar om hur vi presenterar oss själva med hjälp av kroppspråk och ord. Att göra sig kortare och lägga huvudet på sned är två sätt att genom kroppspråket avväpna sig själv. Att inleda en mening med "jag har något litet att säga" är ett tydligt exempel på den sälvförvållade härskarteknikens retorik. Att sedan avsluta sitt påstående med "Eller jag vet inte riktigt" och ett nervöst skratt bidrar till att vi inte blir lyssnade på.
"Oavsett vem du är eller vad du gör så är din kommunikation det enda som kan berätta för omvärlden vem du är"
För att vi ska vara precis så bra som vi är så är det en smart strategi att förbättra sättet vi kommunicerar. Bergqvist säger att det kan göras enligt denna lista:

  1. Du - ta reda på fördomar om dig, utnyttja positiva skämta om negativa
  2. Kläder - anpassa efter vad som är neutralt i sammanhanget
  3. Rösten - tonläge, styrka, dialekt, brytning
  4. Kroppspråk - ansiktsuttryck, hållning, blick, avstånd
  5. Det du säger - hitta kärnan i budskapet

Den självförvållade härkartekniken kan beror på att vi går i gamla mönster eller att vi helt enkelt har dålig självkänsla. Oavsett så är det bara att välja mellan att smyga runt som en tyst mus eller att helt enkelt ta tjuren vid hornen. Jag håller mina 163 centimeter med stolthet och trots att huvudet ibland läggs på sned när jag öppnar munnen så inleds meningen inte med något litet. 163 centimeter är 163 centimeter. Här är skalan 1:1.

Foto ryas, Stock.XCHNG









Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet. Inställning och tro på sig själv är A och O i försäljning. Bäst är förstås en bra självkänsla och lite naturlig pondus. Men på vägen dit är det klockrent med tekniker som ovan.

    SvaraRadera