10 feb. 2012

Därför shoppar vi!

Vill du veta hur dina sinnen bidrar till att du shoppar? Det berättade Jan Tenhavens dokumentär Därför shoppar vi som sändes på Kunskapskanalen tidigare i år.

Färger framkallar känslor hos dig. ”Färg säljer – rätt färg säljer mer” är mottot för branschorganisationen Color Marketing Group. En av medlemmarna är ett Akzo Nobel där Per Nimer är designchef. Hans jobb går ut på att söka efter färgerna som kommer vara trendig inom tre år. Nimer berättar ”när du kollar efter färgtrender tittar du inte på färger. Du tittar på allting annat.” Det handlar om att söka de genomgående trenderna och strömningarna i samhället. Han säger att bland det trendigaste just nu är att hävda ”Jag påverkas inte av trender!” Nimer säger att det som händer i världen ger stort genomslag för vilka färger vi föredrar. Ett tydligt exempel är att sensommaren 2001 var en tid för pastellfärger men direkt efter World Trade Center 9/11 blev höstiga jordfärger populära. De symboliserar det starka trygghetsbehovet.

Synen är sinnet som vi kanske tror påverkar mest. Sissel Tolaas som är doftdesigner säger att ”näsans roll är alldeles försummar i vårt samhälle” och att ”dofter tas direkt in i det undermedvetna.” Under dokumentären arbetar hon med att ta fram en doft till en hotellkedja som ska fånga hotellets själ. Hon säger att det ska ge värme till hotellet som annars är stilrent och svalt. I doften ska Schweiz representeras med sin natur, berg, is och pengar. Det finn även oväntat nog chili i doften för att få in varm kryddighet. Tolaas säger att det ska finnas någonting extra som inte är självklart. En bra doft behöver inte vara genomgående behaglig. Den ska ha själ och oavsett vilket hotell gästen bor bo ska doften få denne att känna igen sig.

Ljud ger också igenkänning och associationer. Hur låter det när du tuggar? När du öppnar en förpackning? När en bildörr stängs? Friedrich Blutner är psykoakustiker och jobbar med att besvara frågan om hur vi uppfattar ljud. Ett av hans uppdrag är att få en dammsugare att låta så behagligt som möjligt. Vi vill att en maskin ska vara tyst, men samtidigt vill vi att motorn och sugeffekten ska vara stark. Ljud som förknippas med styrka kan därför upplevas som positiva. Andra positiva ljud kan inspireras från naturen och ljudlabbet ligger ute i skogen. Men Blutner påpekar att det inte är ett ljud ensamt som gör upplevelsen utan ”att det är kombinationen av sinnesintryck som räknas.”

René Koster forskar i konsumentbeteende och är en person som arbetar med att se hur olika komponenter förhåller sig till varandra och var der egentligen är vi reagerar på.Tillsammans med sina kollegor övervakar han en lunchrestaurang för personalen på ett universitet. Observationsundersökningen via övervakningskamerorna gör att de får mer korrekta svar än i enkäter. Koster säger att vi svarar på ett sätt men sedan agerar på ett annat. ”Vi vet alltså egentligen inte varför vi gör som vi gör.” Han säger att det antagligen kommer att bli vanligare att jobba med ljus, ljud och lukt eftersom det går att manipulera våra sinnen för att locka till köp.
En person som har sett direkta resultat av detta är Markus Jablonski som var med och renoverade ett varuhus i Düsseldorf. Idag känner kunderna som om de är på semester när de är i matbutiken. Vid fiskdisken doftar det av franska örter, måsskrin hörs och på golvet projiceras simmande fiskar. Kunderna promenerar lugnt framåt. Jablonski säger att kunderna trivs. När de trivs stannar de längre och de handlar mer.

Hur kommer du att spendera helgen? Vilka sinnen styr dina beslut?



Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar