24 aug. 2012

Växa tillsammans - samarbete med feedback

När vi samarbetar med varandra når vi längre och en del av samarbetet innebär att vi utvecklas och utvecklar varandra. Vi människor växer när vi reflekterar över oss själva och vår omgivning. Feedback är ett verktyg för att hjälpa vår gemensamma väg och utveckling.

Förra veckan deltog jag som utbildare på Sommarveckan med Ung&Dum och Sveriges elevråd - SVEA. I projektgrupperna för Ung&Dum arbetade vi mycket med feedback för att gruppen skulle utvecklas tillsammans. När individerna växte och vågade dela med sig mer av sig själva växte även gruppen. När individen märker att hen är viktiga bidrar en bättre till gruppen. Vi fungerar så att när det visas att det finns en plats för oss så fyller vi den. Detta var mycket tydligt under Sommarveckan och deltagarna både tog mer plats själva och hjälpte andra till att ta plats. Att se andra växa bidrar även till den egna utvecklingen eftersom insikter väcker insikter.

Ung&Dum var för första gången med och hade en egen grupp under Sommarveckan, som annars är ett internt arrangemang av Sveriges Elevråd - SVEA. En av Sveriges Elevråd - SVEAs grundprinciper är Alla växer med förtroende. "Det är mycket lättare att våga och försöka om någon tror på en. Fler kan och vill ta ansvar om de känner att någon litar på dem och visar tilltro. Att känna någon annans förtroende får människor att göra sådant de inte trodde att de kunde, det gör att människor växer i tron på sig själva och sin egen förmåga." De har även en grundprincip som lyder Med samarbete kommer man längst! Det håller jag och många andra med om och för att utveckla projektgruppernas samarbete höll Ung&Dums utbildare Leila Swartling höll ett pass om att samarbeta.

Deltagarna från Ung&Dum berättade varför vi samarbetar:
  • Det är lättare att få fler och bra idéer tillsammans.
  • Vi har fler erfarenheter och perspektiv.
  • Det är roligare tillsammans och vi peppar varandra.
  • När vi är fler går det snabbare och vi sprider resultatet bättre.
Deltagarnas recept för ett bra samarbete:
  • Engagemang och att alla är delaktiga.
  • Respekt så att alla vågar säga sina åsikter.
  • Att alla är kreativa och bidrar till skapandet.
  • En blandning mellan olika roller- formella och informella.
  • Att lyssna på varandra och att ha en öppen kommunikation.
  • Komplettering av varandras styrkor och förståelse för dem.
Leila Swartling och deltagarna diskuterade även att ge och ta feedback för att utveckla gruppen. De diskuterade feedbacktrappan - Nivåer på hur vi tar emot feedback och kritik: om vi förskastar, förnekar, försvarar, förklarar, förstår och förändrar. När vi är en grupp tillsammans är det viktigt att kunna ta och ge feedback. 

Deltagarna och Leilas tips för att ge feedback:
  • Se till att personen känner sig trygg och inte går i försvarsläge.
  • Ge feedback direkt eller så snart som möjligt eftersom tiden emellan annars kan uppfattas som en lögn eller väldigt svår. 
  • Poängtera sak och inte person - det här du gjorde istället för du är.
  • Använd finare ord - ord som inte är lika laddade.
  • Börja med någonting positivt.
  • Ge till en person i taget utan andra åhörare.
  • Var specifik och berätta vad som hände och vilken effekt det fick för dig.
  • Säg "Jag tycker" och inte "alla tycker".
Ett snabbrecept är: 1 Beteende hos personen  2 Konsekvens för mig personligen

Leila Swartling illustrerar Feedbacktrappan


Under veckan gav vi mycket positiv feedback till varandra och sammanhållningen blev bättre när fler var mer och mer av sig själva. Vi genomförde två övningar för positiv feedback den positiva lappen och glada hälsningar. Här får du även en beskrivning av love bombing.

Positiva lappen
Ni sätter er alla i en cirkel. Alla deltagare får var sitt papper och skriver sitt namn på det. Sedan skickas pappret runt och alla skriver eller ritar någonting till personen. Det kan vara ett gemensamt minne, en fin egenskap personen har eller någonting annat som är extra fint hos henom. Ni kan komma överens om innan att inte endast skriva snäll eller andra ord som känns intetsägande för att säkerhetsställa att personen får mer genomtänkta kommentarer. Vanligen skrivs kommentarerna inte under utan avsändaren är hemlig. Efter ungefär två minuter skickar ni pappret vidare så att alla skriver på allas. 

Variant: pappret sätts på ryggen och alla går runt och skriver. 

Glada hälsningar
Alla går runt i ett vimmel och målet är att alla ska hälsa på varandra. När två deltagare möts tar de i hand, säger sina namn och sedan någonting positivt om den andra personen eller någonting som kan göra henom glad. När de har sagt någonting om personerna fortsätter de sedan och pratar med andra.

Variant: en yttre och inre ring där den yttre roterar till höger så att alla får tala med hälften av gruppen. Det kan vara bra för att hålla koll på tiden och när ni vill ha mer struktur. 

Love bombing
Stolar ställs som i en halvcirkel och en stol ställs framför den. Alla deltagare sätter sig på var sin stol. Den som sitter på det speciellt placerade stolen är den första som blir love-bombad. Alla andra säger då någonting fint till personen. Det kan göras genom att gå i tur och ordning eller att alla säger när de har något de vill dela till personen. Deltagarna byter sedan platser så att alla får sitta på stolen och bli love-bombad.

Min lapp från övningen positiva lappen

Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera