13 jan. 2012

Nå målen!

För dig som vill framåt är väl valda mål guld värt. Om du jobbar för att uppnå dem. I januari publiceras många tips på hur mål ska uppnås här kan du läsa en sammanställning av de fem jag finner mest relevanta och en övning som kan hjälpa dig längst vägen.

  1. Genuint mål
    Se till att det verkligen är du själv som vill uppnå målet. Mål som låter bra men som du inte brinner för kommer att bli svåra att uppnå och är kanske inte nödvändiga att kämpa för. Detta är extra viktigt när du måste prioritera mellan mål och ska välja rätt. Allting går inte att uppnå precis samtidigt så det är bra att satsa på det du vill mest.
  2. Påminnelser
    Skriv lappar, sätt påminnelser i telefonen eller teckna ned det i kalendern. Se till att sätta upp moroten som hänger framför ögonen för att veta vad det är du jobbar för att uppnå.
  3. Berätta för andra
    Om du berättar för andra är det större chans att du når målet. Camilla Eriksson skriver i sitt inägg Hur du håller ditt nyårslöfte att vår psykologi gör att vi vill uppfattas som konsekventa och därför blir mer måna och bundna att leva upp till ett löfte om vi berättar det för någon annan.
  4. Hitta målstödjare
    En annan fördel med att berätta för andra är att kunna få målstödjare. Att nyttja möjligheter till pepp, stöd, kunskap och idéer är bra för att nå framgång. Stefan Ekberg, författaren till 345 smarta sätt att hitta nya kunder påpekar att det kan finnas andra som vill att du ska uppnå målet. Att få stöd kan ge en kraftig skjuts framåt. Fredrik Lyreskog påpekar dock vikten av att inte behöva vara beroende av andra för att uppnå målet. Han ger i sitt inlägg Målsättning - sex idéer för att lyckas med målen ett exempel att om du ska träna två gånger i veckan men plötsligt har en träningskompis som lägger av så måste du själv kunna gå på träningspasset för att lyckas med ditt mål. Jag tror att det är nyttigt att hitta stöd hos andra personer men de får inte bli grundpelare för ditt mål. Du måste stå på egna ben.
  5. Kontinuitet
    Ett tips som tweetats av @affarsaret2012 som varje vardag bjuder på en 15-minutersövning om företagande är kontinuitet. Att ta små kontinuerliga steg för att slutligen nå långt hjälper dig på ett bra sätt framåt mot målet. 
Övning: Hur får du skjuts mot ditt måls slutdestination?

Coach Katy Caroan
ledde under sitt webinar Professionell kick start 2012 en övning för att göra vägen mot målet mer framgångsrik. Använd max en minut för att besvara varje fråga för att få fram de spontana tankarna. Du kan sedan gå tillbaka för att fylla på mer.
  1. Lista fem personer som kan hjälpa dig att nå dit du vill.
  2. Notera en sak som du har gjort tidigare när du har lyckats fatta stora beslut professionellt.
  3. Lita tre källor som inspiration till resan.
  4. Om du kan utmana din bekvämlighetszon 10% varje dag, vilket område skulle du starta med?
  5. Vilka tre saker kan du göra redan i morgon för att komma närmre resmålet?
 Vad har du får mål för 2012? 
I korthet är mina mål dessa:
  1. Bli vald till SCUF:s förbundsordförande
  2. Ingå äktenskap med Filip Rojas (#karlek2012)
  3. Att arbeta för Trinambai Consulting
  4. Avsluta mina studier i Säljledning och Kvaliciferad försäljning med guldstjärnor

Jag önskar dig all lycka till med att få dina mål att blomstra. Har du fler bra tips får du gärna dela med dig av dem i kommentarerna. Berätta gärna vad du kommer göra under 2012.


Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar