29 apr. 2011

Snäll marknadsföring

Igår hölls äntligen en snäll releasefest! Författaren och språkkonsulten Jenny Forsbergs bok Den snälla företagaren firades igår. Boken är tidigare omnämnd här i en intervju med Jenny under hennes bloggturné.
Under kvällen intervjuades Jenny av Tomas Gustavsson, VD för TUK förlag. Tre kriterier TUK har för att ge ut böcker är att de ska vara utvecklande, användbara och resvänliga. Den snälla företagaren lever förstås upp till alla tre. I intervjun berättade Forsberg om vad det innebär att vara en snäll företagare och varför det är bra att vara snäll.

Den snälla företagaren är en praktisk handbok för småföretagare och handlar om hur du är snäll mot dig själv och mot andra. Ett av bokens kapitel heter Den snälla marknadsföraren. Där tipsar Forsberg om marknadsföring på bästa sätt.

Forsbergs sammanfattning av kapitlet ser ut så här

  • Grunderna i snäll marknadsföring:
  • Anpassa företagets tjänster efter målgruppens behov.
  • Bli en auktoritet genom att dela med dig av dina bästa tips.
  • Sprid andra företags bästa budskap vidare.
  • Välj rätt kanaler för företagets marknadsföring.
  • Upprepa ditt budskap.


I detta inlägg ska vi titta närmre på vad Jenny Forsberg säger om att dela med sig av tips för att bli en auktoritet. Det finns flera olika fördelar med att ses som en auktoritet inom området där du är verksam. Förutom att du kan bli det självklara valet av leverantör så ses du också som kompetent och generös. Du kan helt enkelt hjälpa dina kunder med det du är bra på.

För att bli expert på ditt område är det bra att följa Stefan Ekbergs fyra steg som Jenny Forsberg hämtat från hans bok 444 smarta tips för dig som säljer tjänster.

Steg 1: Välj din nisch där du är verksam. Handlar det om kommunikation kanske du kan fokusera på intern kommunikation inom företag.

Steg 2: Införskaffa kunskap! Lär dig så mycket det går om ditt expertområde. Läs böcker, gå på mässor och följ andra inom din bransch på twitter.

Steg 3: Kom till tals i offentliga sammanhang. Du kan gästblogga, bli intervjuad i tidningar, radio eller på annat sätt utnyttja redan befintliga kanaler. Om du visar att du är kunnig kan du bli den som andra vänder sig till för att få svar. Vet du om att det finns en tidning som skriver om intern kommunikation men att ditt företag jobbar med det från en ny vinkel? Hör av dig och se om du kan bidra till nästa reportage.

Steg 4: Bygg plattform för din nisch. Här gäller det att du formar eget utrymme för dina budskap till exempel en egen blogg, anordna en diskussionskväll eller webinar. Via plattformen kan du se till att på ett varierat sätt upprepa ditt budskap exempelvis varför det är viktigt att lyssna på kundklagomål om det är någonting du arbetar med att införa bättre rutiner för i företag.

Utöver dessa och ännu fler tips om marknadsföring så innehåller Den snälla företagaren också spännande kapitel om Den snälla säljaren och Den snälla kunden. Vill du redan nu veta mer om snäll marknadsföring kan du läsa ett av Jenny Forsbergs inlägg här.

Jenny säger att det bästa med snällhet är att det smittar och frågar därför:
Vad kan du göra som är snällt redan idag? Hur kan jag vara snäll just nu?



Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar