22 apr. 2011

Fri och Stark


"Firma Fri och Stark arbetar med Lysande Utveckling inom tre områden: Verksamhetsutveckling, Entreprenörskap och Personlig utveckling"

Jag har träffat företagaren Eva Swede för att få veta mer om hennes syn på ledarskap och personlig utveckling.

Eva Swede
Eva Swedes passion för ledarskapet väcktes när hon arbetade som konsult i olika företag. Hennes huvudsakliga uppgift var ekonomisk redovisning men fler och fler frågor behandlades och en av de största handlade om ledarskap. Swede säger att det ofta är lätt att ha åsikter om något man själv inte genomför. Hon lockades därför att själv av att pröva ledarrollen i praktiken. Och så blev det. Eva Swede har nu erfarenheter av att vara ledare i mindre så väl som större organisationer och menar att ledarskapet ska hållas levande.

För att vara ledare är det viktigt  att tycka om sina medmänniskor. Swede säger att vi ska ha en nyfikenhet för andra. Även om en ledare inte alltid kan genomföra det som är enskilt bäst för varje individ ska dessa ha förtroende för att ledaren ser till deras bästa. Eva säger att "kommunikation är kittet i ledarskapet".
Det gäller att kunna vara flexibel och använda sig av ett situationsanpassat ledarskap för att bemöta de olika behoven som finns i gruppen.

En klok människa sade någon gång "för att leda andra måste du först leda dig själv." Även Eva Swede talar om att vi arbetar inifrån och ut. Via utbildningen inom psykosyntes har hon lagt fokus på glädje, vilja och eget ansvar. En av modellerna hon arbetar med handlar om mål, mod och mångfald.

Mål - Du själv
Det mest grundläggande är att ta hand om sig själv: äta, sova, röra sig, umgås. Att bygga upp energi och behandla sina egna känslor.

Mod - Omvärlden
Det kan handla om att våga bli chef eller egen företagare. Om att ha modet att marknadsföra sig och sälja. Helt enkelt handlar det om att våga gå utanför sina komfortzoner.

Mångfald - Teamet
Som John Donne sade "No man is an island". Vi måste hitta nätverk för att nå fler resurser. Det kan vara inom familjen, på avdelningen eller genom en mentor. På så sätt kan vi få inspiration, tillgång till andras kunskap och information.

Det inre ledarskapet är alltså inte bara viktigt för den officiella ledaren. Det är ett sätt för alla att arbeta med sig själv för att uppnå egna mål och för att lyckas med medarbetarskapet. Just medarbetarskapet är en fråga Ewa Swede vill lyfta fram mer. Hon säger att vi alla har ett ansvar för arbetsmijön på företaget vi arbetar. Der gäller att hitta ett arbete vars värderingar stämmer överens med de egna. Swede säger att vi inte bara säljer vår tid till företaget vi arbetar för utan att det även handlar om att vi måste kunna stödja verksamheten och tro på produkterna. Som säljare och en tydlig representant för företaget anser även jag att det är en viktig poäng.
Eva Swedes egna firma Fri och Stark följer efter hennes principer:
"Viktigt för mig är den glädjefyllda vilja, intuition och kreativitet i kombination med struktur och processarbete för att nå uppsatta mål."

En annan viktig fråga för Eva Swede är att lyfta fram positiva exempel, förebilder. Hon tror att det är bättre för människan och mer motiverande. Jag håller med! Skulle vi inte alla bli gladare av fler tips och färre varningar? Läs mer om detta i framtida inlägg.

Visionen för Fri och Stark är att förena hjärta och hjärna.
Det finns i firmans grund och symboliseras även i loggan.




Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar