23 jan. 2011

Är du trovärdig?

Det finns vissa människor vars råd vi verkligen lyssnar till och vars ord vi tar till oss. Annika R Malmberg skriver i Ta skit! Och gör det till guld att dessa människor som vi uppfattar som trovärdiga kännetecknas av fyra egenskaper:

  • Ärlig
  • Framsynt
  • Inspirerande
  • Kompetent

En kväll när jag och min sambo satt och pratade sade han "Det är svårt att tro att du tycker att det är lika jobbigt med ett stökigt hem som du påstår att du gör. Du lägger ju ändå saker överallt." Jag funderade på vad jag skulle säga till mitt försvar men insåg poängen i vad han sagt. Mina ord och mitt agerande hängde inte samman och jag uppfattades alltså inte som ärlig. Därför arbetar jag nu på att leva efter en klok kvinnas, min mammas, råd:
Tar det under två minuter att göra? - Gör det direkt! 
Malmberg ger tipset att öka din ärlighet genom att bygga ett eget varumärke som byggs upp av dina viktigaste principer. Med hjälp av att kommunicera det i ord och handling kan du uppfattas som ärligare.

Faktor nummer två: att vara framsynt kännetecknas av att våga formulera mål och att lyckas att uppnå dem. Författaren påpekar att det är stor skillnad mellan en person som vågar säga sina idéer för att utveckla situationen och en person som i efterhand säger att den visste att gruppens idéer skulle misslyckas. För att uppfattas som framsynt ska vi alltså delge andra våra mål och idéer om framtiden och vi ska hållfast arbeta för att uppnå dem.

Inspirera!
Malberg delar in människor i två kategorier: kraftgivare och krafttagare. En kraftgivare har en positiv inställning och lever efter ett resultatfokus. (Läs om det här) Det är en människa som ger energi, kan inspirera andra med idéer och hjälper dem framåt. En kraftgivare har ett leende på läpparna och låter händerna bjuda in till samtal.Motsatsen till kraftgivaren är krafttagaren, en suckande person som letar efter fel och syndabockar. Tar eller ger du kraft? Vill du inspirera är det kraftgivarens väg du väljer.

Det finns olika typer av kompetens. I Ta skit! Och gör det till guld nämns specialistkompetens som handlar om erfarenheter och kunskap, målstyrningskompetens för att arbeta mot uppsatta mål, social kompetens och tränarkompetens, alltså förmågan att handleda andra. De olika kategorierna skiljer sig men en kompetent person uttalar sig bara om de områden hen behärskar. En kompetent person är trovädig.






Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

2 kommentarer:

  1. Tack Sophie för din kommentar. Du har en oerhört intressant blogg att läsa... och vad glad jag är att hitta den, då jag som privatföretagare startat på en ny utbildning, specialyrkesexamen i produktuveckling. Du kan ana att jag kommer att läsa din blogg extra mycket :)

    SvaraRadera
  2. Hej Janet!
    Vad roligt att höra att du gillar min blogg. Det låter som om en spännande utbildning och Skutnäsborgs Antik verkar helt klart vara värt ett besök. Visst är det vad butiken heter?

    Jag insåg ju att det fanns en möjlighet att vinna produkter av Yvonne Ryding på din blogg så jag passade på att delta.

    Säg till om det är något speciellt du skulle vilja läsa om i Säljledning och kvalificerad fösäljning så ska jag göra mitt bästa för att skriva om det.

    SvaraRadera