24 mars 2017

Relationer mellan grupper - vi och dem

"Vi i vår grupp har allt det här gemensamt men vi är också unika personer. De där andra däremot. De är likadana. Har du träffat en så har du träffat alla." Även om det kanske inte alltid är såhär tydligt tänker vi såhär om vi och dem. Men det finns möjlighet att komma över det och att lära sig att tänka annorlunda.

Eftersom vi identifierar oss med våra grupptillhörigheter är det viktigt för oss att grupperna är bra. Även om det inte är en grupp som är viktig för oss och vi vet att vi har blivit indelade på ytterst godtyckliga grunder så vill vi att vår grupp ska lyckas. Ett experiment lät deltagare gissa hur många markeringar det fanns på en tavla. De som överskattade antal markeringar delades in i en grupp och de som underskattade antalet markeringar delades in i en annan grupp. Trots att det var det enda skälet att grupperna delats in så ville medlemmarna att den egna gruppen skulle vinna. När de fick dela ut belöningar så gav de dem till andra medlemmar i sin egen grupp. Vi hjälper andra i vår grupp mer och vi tycker att det som har med vår grupp att göra är bättre än det som relateras till andra grupper.

Eftersom vi identifierar oss med gruppen blir vi väldigt upprörda när någon i vår grupp gör någonting vi tycker är fel. Vi ser den personen som det svarta fåret. Vår bild av medlemmar i den andra gruppen är annorlunda. När vi tittar på en annan grupps medlemmar tenderar vi att tycka att de är mer lika än vad de är. Om det är någon som gör något positivt i en annan grupp som vi har fördomar om tänker vi att det är ett undantag för den gruppen. Vi har alltså en tvärt-om-syn på den andra gruppen jämfört med synen på vår egen grupp.

Det här kan låta dystert men det går helt klart att göra skillnad så att vi inte fastnar i ett tänkande av vi och dem. Ett sätt är att helt enkelt se till att medlemmar från olika grupper träffas. Det kan vara bra men det finns också en risk att fördomar cementeras eller att grupperna upptäcker ännu fler olikheter. Istället för att bara träffas är det därför viktigt att se till att det finns gemensamma mål för grupperna. Att grupperna inte hamnar i en tävling mot varandra utan att de enas kring någonting gemensamt. Forskaren Sherif som skapade en teori om konflikter, the realistic conflict theory, undersökte detta på ett läger. Barn delades in och tävlade mot varandra. Men när fordonet som skulle transportera mat till lägret inte kunde komma fram fick de ett gemensamt mål och behövde samarbeta för att lyckas nå det. För att det gemensamma målet ska vara enande behöver det vara uppnås. Annars finns det en risk att vi hävdar att var de andra som gjorde att vi inte lyckades. 

Vilka gemensamma mål kan du se finns mellan olika grupper på din arbetsplats, i skolan, i din stad?




Det är lätt att fastna i att skilja mellan vi och dem.
Med gemensamma mål kan vi bygga en större gemenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar