25 nov. 2011

Lucia Marias budskap: Sprida hopp

Försäljning, marknadsföring och att nå fram med budskap är olika sätt att hjälpa till att förbättra. Idag får du träffa en av de som jobbar för det goda berätta om sin roll som kandidat för Sveriges Lucia. Maria Birck företräder Världens barn och Plan Sverige

Maria Birck är en av sju Luciakandidater som företräder Sveriges Lucia och hon har valt att fokusera på Plan Sveriges projekt med att motverka barnarbete i Kairo. Om att vara representant för en sådan viktig fråga säger Maria är "jättekul och lite läskigt. Det är viktigt att företräda organisationen på rätt sätt." Hon poängterar även att sättet det sker måste passa organisationen för att deras budskap ska uppfattas på rätt sätt. För att jobba med det har Maria jobbat mycket med att läsa in sig på Plan Sveriges arbete och speciellt lärt sig om arbetet i Kairo som Världens Barn stödjer i år. Frekventa besök på hemsidan och bra kommunikation med Plans personal underlättar rollen som representant. Inspiration om hur kampanjen Sveriges Lucia på bästa sätt kan spridas ger även Luciakanditaderna till varandra när de bland annat ses för körträning.

Att hjälpa varandra är viktigt. "Nätverkande tror jag är A och O i en sådan här kampanj" berättar Maria och fortsätter "via kontakter får man nya kontakter och dessutom vidgar man sina vyer." Maria själv har fått hjälp från vänner, bekanta, tidigare lärare, mentorer, familj och många andra. "De kommer med idéer som jag själv inte tänkt på, hjälper till med områden där jag tidigare saknade kunskap och självklart med att sprida ordet." Maria Birck beskriver kraften i nätverk och hur bra det fungerar. Hon berättar att när någon hjälper henne får hon kraft och vilja att hjälpa någon annan. Det går runt på ett bra sätt och vi utvecklas tillsammans.

Att hjälpa är också huvudsyftet med Sveriges Lucia och Plan Sveriges arbete i Egypten. Maria Birck säger att budskapet är starkt hos Lucia och Världens Barn. Att synas är rätt sammanhang är viktigt men när det handlar om att ge ljus i mörker säger Maria "jag tror inte att det går att få annat än rätt image i den här kampanjen. Men självklart kan ett bra sammanhang stärka varumärket och synen på insamlingen." Maria själv har varit med och spridit glädje likväl som kunskap om Världens Barn när hon sjungit på ålderdomshem och på handelsplatser där människor befinner sig i vardagen. Att skapa publicitet kring kampanjen tror Maria Birck är lika viktigt för Världens Barn som pengarna som samlas in av Sveriges Lucia. Sveriges Lucia är inte den kampanjen som drar in mest pengar men genom att uppmärksamma de olika projekten inom Världens Barn hjälps de övriga insamlingsformerna.

Som Luciakandidat vill Maria också göra något för sitt närområde. Hon påpekar Lucias roll som ljus i mörkret och om att bringa hopp. Maria berättar "Sången är mitt verktyg. Med den kan jag påverka och beröra, och förhoppningsvis kommer det här luciatåget lysa upp någons vardag och ge lite guldkrydda. Jag har alltid älskat luciatraditionen och stämningen som kommer med den. Att gå upp tidigt på morgonen, sjunga fina sånger, vara del av en körgemenskap och sen sprida ljus. Och så hoppas jag ju självklart att min kandidatur resulterat i mycket pengar till Plan Sverige och deras projekt i Egypten."


Vill du veta mer om Maria Birck och kampanjen Sveriges Lucia till förmån för Världens Barn kan du följa hennes blogg, Facebooksida och twitter. Du kan även bidra till Plan Sverige redan nu genom att smsa lucia Maria till 729 70.



Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar