3 jan. 2011

Ledarskap och förväntningar

Som representant för SCUF fick jag möjligheten att delta i Ledarskap grund, en utbildning anordnad av LSU. Efter intressanta diskussioner, spännande övningar och en engagerande inspirationsföreläsning kunde dagen sammanfattas till en utvecklande utbildning. Ordet som stannade på allas läppar var förväntningar.

Morgonen inleddes med en aktivitet med fokus på just förväntningar. Alla deltagare fick skriva ned sina förväntningar på utbildningen. Lapparna där förväntningarna skrevs tejpades fast på väggen, där utbildningsledaren Mimmi Eriksson gjort en tregradig skala:  Ännu inte uppfylld  På god väg  och  Där satt den!. Under dagens lopp kunde deltagarna flytta lapparna uppåt i skalan om utbildningen var på väg eller hade motsvarat förväntningarna.

Inspirationsföreläsaren var Seher Yilmaz, ordförande för LSU, som bland annat betonade vikten av förväntningar. Tydlighet krävs av en bra ledare där vi berättar vad vi förväntar oss av styrelsen, anställda, teamet eller vilka andra vi arbetar tillsammans med. Men vi ledare bör också känna till förväntningarna som finns på oss. Om vi vet det kan vi bättre ansvara för de uppgifter som ligger för oss. Det går bättre att leda arbetet, ge andra förtroende och nå den högsta potentialen.

Yilmaz gav fyra tips för att utveckla det egna ledarskapet:

  • Möta andra ledare
  • Att arbeta med ledarskapet varje dag - själv skrev hon varje kväll upp tre bra saker under dagen, tre ting att tacka för och en sak hon önskade hjälp med.
  • Satsa långsiktigt på ledarskapet
  • Tänka på relationerna inom styrelsen (arbetsgruppen eller dylikt)
Personligen har jag tagit till mig Seher Yilmaz tips och försöker inspireras genom att läsa böcker om ledarskap, lära mig av erfarna ledare och gå på föreläsningar. Kanske är det även dags att börja följa Louise Karlssons tips och skaffa en mentor. Låter det intressant? Hör av dig!


Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar