4 mars 2017

Är det behoven som gör oss till de vi är?

Varför gör vi det som vi gör? Enligt Murray  finns det olika universella behov vi har som människor. Dessa behov kommer utav omgivningen och utav hur vi tolkar omgivningen. Vad är det som förenar oss och vad är det som skiljer sig mellan oss?

Behov har ett samband med motiv och underskott. Underskott skapar ofta ett behov vilket ger motivation att tillgodose behovet och minska underskottet. Om du har vätskebrist blir du törstig och söker därför efter vatten. Behoven kan vara medvetna och omedvetna eller båda två samtidigt.

Psykologer som har forskat om motiv utgår ifrån fem grundprinciper:

  1. Människor skiljer sig åt i fråga om typ av motiv och motivens styrka.
  2. Dessa skillnader är mätbara. 
  3. Skillnaderna har ett samband med eller orsakar livshändelser som framgång i jobbet eller positiva relationer. 
  4. Skillnaden mellan personers motiv är stabil.
  5. Motiv ger ett svar på frågan "varför gör människor som de gör?".
Henry Murray teoretiserade att omgivningen påverkar hur våra behov uttrycker sig. Den här påverkan kallade han press och menade att det antingen kunde vara alfapress som handlar om den objektiva verkligheten eller betapress som är en persons tolkning av verkligheten. Alfapress kan vara hur många grader det är i en lägenhet. Jag har kanske 20 grader hemma vilket är den objektiva verkligheten. Men av mina gäster anser den ena att det är kallt och upplever att det inte går att slappna av utan att sätta på sig en kofta. En annan gäst har just cyklat hit så snabbt att lägenheten istället upplevs som varm så hen tar inte bara av sig vinterjackan utan även tröjan så att hen bara har på sig ett linne.

Några viktiga områden där vi har olika stort behov är att ha makt, intimitet och bedrifter. Längtan efter att ha makt och att ha en betydelsefull roll kan ta sig i uttryck att en person tar plats, leder samtal och är initiativrik. När en person med stort behov av makt inte får möjlighet att påverkan kan detta leda till en upplevelse av stress. Personer som har ett stort behov av intimitet fokuserar mer på närhet, tillfredsställande relationer och kommunikation medan personer med stort behov av att lyckas och nå bedrifter fokuserar på att klara utmaningar och att bemästra nya saker. Dessa tre olika behov finns hos alla i olika nivåer och kan alla ge tillfredsställelse om de uppnås och missnöje om de inte gör det. 

När du nästa gång ser att någon annan agerar på ett annat sätt än vad du skulle göra, fundera över vad den personen kan ha för behov och motiv. Kanske är det det som förklarar varför ni ibland gör lika och ibland helt tvärt om.

Är det motiven där inne som säger varför vi agerar på ett visst
sätt. Är det vad som gör oss till de vi är? Foto: Toa Heftiba 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar