8 feb. 2015

5 skäl till att Avsluta Saudiavtalet är en bra kampanj

Det finns många bra organisationer, många bra kampanjer och en av dem som startade förra veckan är Avsluta Saudiavtalet av Svenska Freds. Här är några exempel som gör att jag tycker att det är en bra kampanj.



1 Bra exempel för organisationens arbete
Svenska Freds arbetar med någonting som är nära Sverige men som på att annat sätt är långt bort ifrån många av oss som inte är insatta i avtal mellan länder och som endast har erfarenhet av att leva i demokratier utan väpnade konflikter. Dessutom utmanar Svenska Freds bilden av Sverige som neutralt och fredligt land.

Avsluta Saudiavtalet förtydligar vad organisationen jobbar med och lyfter en fråga som vi minns ifrån Saudiskandalen 2012. Avtal mellan olika länder upplevs lätt som krångliga frågor men när Svenska Freds skriver "Om inte avtalet bryts innan 15 maj 2015 förlängs det med ytterligare fem år" lyfter de frågan så visar det att de är en aktuell fråga och att det är en specifik fråga som det går att engagera sig i.





2 Anpassa argument
När du komponerar det du vill skicka till beslutsfattaren kan du välja argument som Svenska Freds har skrivit. Det är bra både för att det ska stämma överens med vad sändaren står för och för vad som kan attrahera mottagaren. Ett extra plus är att personer som deltar i kampanjen får en bra sammanfattning för frågan och troligen läser mer än om det är en full text som är klar från start. Det gör att personen själv blir mer övertygad och får fler argument.




3 Lätt att kontakta rätt beslutsfattare
I kampanjen Avsluta Saudiavtalet gör Svenska Freds det lätt att kontakta rätt person. De har valt ut utskott och ministrar så utöver att en person som är med hittar rätt för att engagera sig nu i kampanjen visar det hur lätt det är att kontakta folkets företrädare och kan inspirera fler att aktivera sig i vår demokrati oftare än i valtider. Angående val lyfter ger Svenska Freds möjligheten att lägga in "jag kryssade dig i förra valet" och tipsar om att kontakta en person du har någonting gemensamt med. De lyfter på så sätt in tanken att du kan bygga rapport med personen du kontaktar. Jag utgår ifrån att det endast går att välja en person för att kampanjen ska vara mer personlig.





4 Personifiering
Svenska Freds ber dig att personifiera brevet. Det gör att även om mottagaren förstår att det är ifrån kampanjen så är breven olika; först varieras de av att vi väljer olika kombinationer av argument och sedan även för att vi kan lägga till egna saker och anpassa så att språket passar oss som sändare och anpassas mer till mottagaren. Dessutom skriver du en egen ämnesrad vilket gör att det i blir en större variation i inkorgen än vad det hade blivit om det fanns en standardrad. Det gör kampanjen mer personlig på ett sätt som ändå är lätt för deltagaren eftersom du som engagerar dig själv kan välja hur mycket du vill ändra.


5 Samarbetet med Signby.me 
Samarbetet med Signby.me gör att det blir ett bra och användarvänligt upplägg. Det är tydliga steg och det flyter på väldigt bra även om jag själv skulle ha föredragit att ändra ordningen ibland. Det är också smidigt hur det går att välja att endast skicka direkt till beslutsfattaren eller att också publicera som ett öppet brev. Sedan går det så klart att dela i sociala medier och det är dessutom enkelt att skicka ett fler brev.



Vill du vara med i Svenska Freds kampanj Avsluta Saudiavtalet kan du agera här. Du kan också hålla koll på #saudiavtalet där du det också dyker upp nyhetsreportage, debattartiklar och mycket annat som både är delar av Svenska Freds kampanj och andras åsikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar