3 aug. 2012

Sälj jordgubbarna du har!

"Du kan bara sälja jordgubbarna du har." sade Petter Stordalens pappa när Petter klagade över att andra hade bättre bär än vad han hade. Citatet berättar om mångmiljardärens livsfilosofi: att utgå ifrån förutsättningarna som finns och göra det bästa utav dem.

Att ta vara på möjligheterna i livet var ett genomgående tema i Sommar i P1 med Petter Stordalen. I samtliga sommarprogram i P1 berättar sommarvärdarna om att livet inte är en rad händelser utan vad vi gör av dem. De har olika historier. Från entreprenörskap och möten med berömda människor till livslust och förluster. Vi går alla igenom livet med olika äventyr och erfarenheter. Vi har alla möjlighet att bli offer eller vinnare. Du kan utveckla din potential för att nå till dina mål och lära dig steg för steg för att uppnå det just du tycker är viktigt.

Vad tycker du är viktigt och riktigt? Ett annat genomgående tema i Petter Stordalens sommarprogram var att lita till den egna intuitionen. Vad tror du på? Omkring dig finns nej-sägare till dina idéer och ja-sägare till vägar du inte vill gå. Det är viktigt att lyssna till råd men framförallt essentiellt att lyssna till dig själv.

Stordalen säger att ett nej inte är ett nej. Jag tror att ett nej mycket väl kan vara ett nej. Men det gäller att veta vad nejet säger nej till. Är det verkligen till hela förslaget? Det kan vara tajming, en del av idén eller just till argumentet du lägger först. Om någonting du vill inte blir av gäller det att ta reda på den kritiska faktorn, det som hindrar, och sedan se om det går att arbeta kring det.

Får du ett nej? Tänk inte att allting är förlorat. Är det någon som inte tror på din idé? Fundera igen på vad du tror. Känns det som andra har större möjligheter än vad du har? Se till din egen potential och arbeta utifrån den. "Du kan bara sälja jordgubbarna du har."

Jag är glad över smultronstrå (obs! Wild strawberries
 på engelska och nästan jordgubbar)



Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer.

1 kommentar:

  1. ust det, knipplök! Det har jag ju hört någon gång.. Hummus låter som grejen. Åt det i massor hos föräldrarna i helgen..

    SvaraRadera