20 maj 2011

Positiva förebilder - försäljning

Vad är en förebild och hur påverkar de oss? Inom försäljning lyfts ibland månadens säljare fram eller någon annan toppsäljare. Är det där vi ska leta efter förebilder eller gäller det att själv vara en förebild?

För att få svar på dessa frågor vänder vi oss denna vecka till Robin James Dronsfield som på sin blogg skriver ”Jag är fast besluten att om någon lyckats med en sak, då kan jag också göra det. Jag studerar därför framgångsrika människor, för att själv dra lärdom och nå mina mål.” Studerat framgångsrika människor är just vad han har gjort under maj månad i sin intervjuserie Porträtt av en vinnare där Henrik Fexeus och Max Söderpalm berättat om sin syn på framgång och hur du lyckas.

Robin säger att en bra förebild hjälper honom att göra bättre val och ifrågasätta vanor. Han har många förebilder, dels i sitt yrkesliv där hans chefer inspirerar honom och dels föreläsare och författare som exempelvis Dale Carnegie. Bland raden av de många böcker Robin läser är det Dale Carnegies bok How to Win Friends and Influence People som är Robin James Dronsfields favoritbok om kommunikation och försäljning. Motivationen till det är att den ”handlar om ödmjukhet och att få kunden att känna sig viktig och duktig.” Robin berättar om sin syn på försäljning:
”Jag tror på det här ödmjuka och det vänliga sättet att göra affärer. Min definition av försäljning är att hjälpa kunder att göra det de gör idag ännu bättre.”
Robin säger att inte alla delar den bilden och kopplar det till det”amerikanska” sättet där han beskriver säljaren som ”tuff och auktoritär” och att den säljaren jobbar med att ”nästan sätta dit kunden.” Kanske är det därför extra viktigt för säljare att ha bra förebilder? Robin säger ”Jag tror att vi behöver förebilder som förespråkar den "rätta" bilden av försäljning. På så sätt får också konsumenten och media "rätt" sätt av försäljning.” Det finns de som säger att en säljare snackar bra. Robin säger ”egentligen är det ju tvärtom, de bästa säljarna är de bästa lyssnarna.” För att som försäljare hitta bra förebilder tipsar Robin James Dronsfield:
Om du kan finna någon som på ett bra sätt modellerar ödmjukhet, social kompetens, lyhördhet, kreativitet och mod så är den en perfekt förebild för dig som säljare. Även om den personen kanske jobbar som vaktmästare.
I Den snälla företageren tipsar Jenny Forsberg om en övning från Britt-Marie Ahrnell och Leif Klockares bok Försäljning för icke-säljare. Övningen går ut på att hitta positiva förebilder bland försäljare i sin närhet. Det är en övning som går i linje med Robins syn på förebilder i omgivningen.

Du kan också vara en förebild! Robin James Dronsfield säger att vi är vårt eget varumärke.
"Alla har därför möjlighet att bli en förebild för andra." Robins största förebild är Björn Ranelid eftersom han är sig själv och är stolt över det. Nu är det dags att göra som Robin säger, att gå emot jantelagen, börja tro på den egna förmågan och helt enkelt vara en förebild.
Robin James Dronsfield




Kommentera gärna via din facebookinloggning eller använd funktionen nedan genom att klicka på kommentarer. Vem tycker du är en förebild?

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Jag tror det gäller att hitta förebilder både inom försäljning och inom andra områden. Att hela tiden jämföra och iaktta andra är ett utmärkt sätt att utvecklas. Sedan får man inte glömma bort sig själv och våga gå sin egen väg när man anser det vara rätt val.

    SvaraRadera
  2. @Patrik Tack! Jag inspirerades delvis av att du lyfter fram förebilder. Helt klart så ger förebilder en möjlighet att efterlikna något och inspireras på vissa punkter. Men man är alltid sig själv och ska vara det för att må bättre och lyckas bättre. Robin James Dronsfield kommenterade även detta i intervjun. Att ha förebilder ger möjlighet att implementera nya kunskaper, egenskaper och tankar men att det inte handlar om att vilja vara någon annan. Han säger "Jag vill vara mig själv" Och så tycker jag helt klart också att det ska vara.

    @Maria Tack! Det är många samtal som inspirerar. Få lika mycket som samtalen med dig. Du är en förebild för mig med dina kloka ord, ditt mod och din klarsynthet.

    SvaraRadera